Opm

Gambas2 gebruik; opmerkingen

listbox: hoe een element in een listbox selecteren vanuit code? Bv: lijst met records uit de database ingelezen, er wordt in de GUI een element geselecteerd om te wijzigen, dat wordt ook effectief gewijzigd waarna de lijst opnieuw ingelezen wordt. Dan wil ik dat element, of het bovenste element bv, geselecteerd hebben staan in de lijst. Er lijkt niet zoiets te zijn als listbox.itemselect(0)

Help:
De help functie lijkt veranderd tegen de vorige versie. In een demo van vorige versie kan je zoeken in de help, wat enorm handig lijkt. In de nieuwe vorm zijn het statische pagina’s die een neerslag zijn uit een wiki; in de online versie van de wiki kan je momenteel ook niet zoeken lijkt me.

Menu’s sneltoetsen:
- de veelgebruikte shortcut CTRL-W om een venster te sluiten werkt hier anders: volgende tab. In menu is er geen sluiten van huidig project aanwezig. Als je een ander project opent, sluit je het huidig - er kan dus maar 1 project gelijktijdig open zijn (dus geen knip-plak tussen twee projecten?). Gambas twee keer opstarten gaat wel!

Printen:
Weinig, oorspronkelijk niets gevonden over afdrukken van resultaten uit Gambas. Mogelijk rapportgenerator gebruiken als Knoda?
Voorbeeld van Timothy Marshal-Nichols (2006) gevonden, werkt niet helemaal (oorspr Gambas 1):
- onderste regel op blad is afgesneden, een aantal regels daaronder verdwijnen, volgend blad begint met volgende alinea. Door een aantal blanco regels in te voegen krijg ik de print wel leesbaar.
- printen van enkel het tweede blad ging niet (print from 2 to 2) drukte de 2 blz terug af.
Demo printing application, in map examples/printing

Project:
- voorbeeldprojecten zijn Read-Only; je kan de code wel zien maar de form niet wijzigen. Wil je dat toch maak je een kopie (met een andere naam) van de hele projectmap, de kopie kan je wel bewerken en het voorbeeld blijft intact als referentie.
- projecten in eigen directory.
- project-eigenschappen belangrijk; welke components worden gebruikt?

Tekst invoer in TextBox:
Eigenaardig genoeg reageert de applicatie niet op een “enter” na het invoeren van tekst in een textbox. Er zijn wel mogelijkheden om te reageren op de beweging van de muis (bv muis weg van veld enz.). Het kan misschien opgelost worden met het checken van de keycode:
select case Key.Code
case Key.Enter

en vergeet de andere knop niet:
case Key.Return